Rodos - wyspa spod rąk Boga Słońca.

Legenda głosi iż po wygranej bitwie z Gigantami, Zeus postanowił podzielić ziemię pomiędzy bogów. Podczas owego podziału Helios był nieobecny i nie utrzymał nawet kawałka terenu. Bóg Słońca powrócił po jakimś czasie i zażądał kawałka również dla siebie. Zeus podarował więc mu fragment nowej ziemi, która właśnie wynurzyła się z wody. Tak oto nowa wyspa dostała miano Rodos, czyli róża, uważana po dziś jako najpiękniejsza wyspa Morza Egejskiego.

Wyspa należy do Grecji i okraszona jest ciepłymi wodami morza i promieni słonecznych. Na jej powierzchni 1400km2 znajdziemy prawdziwą wylęgarnię smaków, krajobrazów i wspomnień.

Wschodnia część to piaszczyste plaże, spokojne wody i osłonięte od wiatrów tereny. To tam zdobędziemy piękną opaleniznę i zwiedzimy Faliraki, oddalone 12km od stolicy. Zachód to Jalisos, wybrzeża kamieniste, z rozbujałym morzem, ruinami zamków i cudową, gęsta roślinnością. Krótko mówiąc; dwa światy w jednym miejscu.

Oprócz wybrzeży wyspa przesiąknięta jest pięknymi zabytkami i miastami. W samym mieście Rodos najlepiej zobaczyć Stare Miasto z ponad 4km starych ruin i Starówką, wpisaną do UNESCO. Ponad murami znajdziemy słynny już Pałac Wielkich Mistrzów z XIV wieku. Wszystko to możemy zobaczyć wybierając się na spacer przed lotem, bowiem z centrum miasta, do lotniska mamy zaledwie 11km. Oprócz tego, niedaleko, znajduje się port Mandraki i Monte Smith. Poza granicami miasta odwiedźmy Lindos, które jest ośrodkiem przede wszystkim turystycznym. Znajdziemy tam najpiękniejsze wąskie uliczki i Świątynie z XV wieku. Na południu Rodos odwiedzić można zieloną wyspę Prasonissi, z największymi, 2-metrowymi falami morskimi i szalonymi surferami.

Po intensywnym zwiedzaniu i opalaniu czas na prawdziwą ucztę. Kuchnia rodyjska to przede wszystkim lokalne przetwory, pieczony na miejscu chleb i makaron z pastą tahini. Sezam dodawany jest bardzo często do codziennych posiłków, ponieważ uprawia się go na terenach całej wyspy. Warto zasmakować czy kupić rodyjską oliwkę z oliwek, której jakość została potwierdzona przez UE. Za posiłki w restauracjach zapłacimy już od 5euro (zupy i przystawki), a najbardziej opłaca się wybierać ryby i owoce morza.

Rodos, jak mówi mitologia grecka, to wyspa słońca. Od maja do października temperatury sięgają ok 30 stopni. Średnia temperatura roczna to 23 stopnie, z niezwykle ciepłymi nocami. Jest to dość popularne miejsce wśród naszych rodaków, dlatego polecamy wycieczki poza sezonem, najlepiej wykorzystując oferty Last Minute. Oszczędzając na wycieczce możemy tym samym zrobić większe zakupy, przywożąc prawdziwe miody, lokalne oliwki czy mieszanki przypraw, które przypomną nam słoneczne chwile. Pamiętajmy też o porządnej porcji zdjęć - białe budynki, stragany i błyszcząca od słońca skóra zasługuje na upamiętnienie! Więcej na stronie: https://www.wycieczka.pl/przewodnik/grecja/regiony/rodos.html

Opinie
Numery alarmowe
Ratunek w górach - numery alarmowe TOPR i GOPR
Pogoda w górach
Kamery internetowe
Schronisko PTTK na Hali Miziowej
Schronisko PTTK na Hali Miziowej
Ostatnio dodane schroniska
Asport
Jeśli znasz jakieś inne schronisko, którego nie ma na naszym portalu to podziel się wiedzą.